Jan Dijker heeft in de jaren ’50 en ’60 ook mozaïekkunst vervaardigd.  In de jaren die volgden, combineerde hij de mozaïeken veelal met andere technieken. Zijn docent op de Academie in Amsterdam, Heinrich Campendonk (1889-1957), had een grote voorliefde voor mozaïekkunst.

Begin jaren vijftig groeide de populariteit van de mozaïektechniek in Nederland. Dit werd mede veroorzaakt door een grote tentoonstelling in het Gemeente Museum van Den Haag (4 december 1952 tot 2 maart 1952). Op deze tentoonstelling waren 58 recente kopieën tentoongesteld van de wereldberoemde mozaïeken in Ravenna die stammen uit de 5e en 6e eeuw. Tijdens de restauratiewerkzaamheden die daar plaatsvonden, werden er nauwkeurige kopieën gemaakt van fragmenten van de mozaïeken. Op de expositie werd ook veel aandacht besteed aan de techniek en er werden demonstraties gegeven van het vervaardigen van tesserae-mozaïeken.

De mozaïekkunst van Jan Dijker ontwikkelde zich op twee vlakken. In de jaren ‘50 paste hij traditionele technieken toen, terwijl hij in de jaren ‘60 technieken en eigentijdse materialen combineerde. Een andere ontwikkeling is dat Jan Dijkers werk voor 1960 overwegend figuratief is en dat hij na die tijd zijn figuren steeds sterker stileerde en uiteindelijk abstraheerde. Die ontwikkeling is niet alleen te zien in zijn mozaïekkunst maar ook in zijn glaskunst. Het weerspiegelt de discussies die in Nederland rond die tijd gevoerd werden over kerkelijke kunst. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) maakte de weg vrij voor moderne, abstraherende kunst in de Rooms-katholieke Kerk.

Mozaïeken in een traditionele vorm maakte Jan Dijker voor:
– TH Eindhoven, 1950
Sint Jans Onthoofdingskerk Moergestel, 1953
Woonhuis Breda, 1954
Kledingfabriek Tilburg, 1957
Wollenstoffenfabriek, Tilburg 1958
– Aanroeping Maria Regina Boxtel, 1959
– School, Driehuis, 1960
Wand Mulo Tilburg, 1963
Sint-Petrus’ Bandenkerk, 1964

Ondanks de sloop van een aantal gebouwen waarop Dijker zijn mozaïeken aanbracht, zijn alle mozaïeken bewaard gebleven en herbestemd dankzij de inzet van de Stichting Jan Dijker.

Tot slot leest u meer over de techniek van mozaïekkunst.

Overige, specifieke werken kunt u opzoeken door een trefwoord in te tikken rechtsboven in de menubalk bij het vergrootglaasje. U kunt bijvoorbeeld zoeken aan de hand van een titel, plaatsnaam of adres.